Allmän översikt över cybersäkerheten i maj Cybervädret i maj 28.6.2024 5 

Botnätet 911 S5 som avstängdes i maj 2024 erbjöd brottslingar tillgång till komprometterade IP-adresser och till relaterade enheter ägda av privatpersoner och företag. Tusentals finska IP-adresser drabbades också. 

Avgiftsfria, illegala VPN-tjänster hade packats i piratvideospel och program som offren laddade ner på sina enheter. När nedladdningen var färdig laddades VPN-applikationen och proxyserverns bakdörr ner på offrens enheter utan att de visste om det, och de blev en del av 911 S5-botnätet utan att de visste om det. 

Dataintrång och dataläckage som förekommit i Finland under den senaste månaden har varit exceptionellt omfattande. 

 Temat i Microsoft-planerare och applikationen för uppgiftsfördelningen används i nätfiske genom att dela en PDF-fil med en länk till nätfiskesidan.

Cybersäkerhetscentret fick 53 anmälningar om nätfiskeförsök på Microsoft 365-e-postkonton. 25 av dem ledde till ett dataintrång av ett Microsoft 365 e-postkonto. Hui nära 50% av dem som fick tryckte vidare - Gott folk se efter vad Ni trycker på!, eller såga av pekfingret.

Föregygg

Enklaste sättet är att TRYCK INTE direkt på en länk som kommer i eposten, håll STILLA muspekaren ovanpå länken och kolla nere till vänste vartåt den bär, om det inte rimmar med vad dem vill att du skall få - TRYCK INTE!.